Home Recepten Vanille Sticky toffee mug cake

Ontdek snelle en makkelijke mug cake recepten. Van chocolade tot vanille, geniet van heerlijke magnetron desserts binnen enkele minuten met eenvoudige ingrediënten.

Recepten Vanille

Sticky toffee mug cake

De vorige keer deelde ik met jullie mijn top 5 favoriete mug cake recepten, maar inmiddels is deze nummer één alweer verslagen door een nieuwe favoriet: de sticky toffee pudding mug cake. Deze mug cake is gebaseerd op een typisch Brits dessert, namelijk de “sticky toffee pudding”. Dit is een cake met een plakkerige/natte textuur en een donkere, karamelachtige smaak. Dit komt onder andere doordat deze cake gemaakt wordt van dadels en donkerbruine suiker.

Omdat ik hier zo gek op ben, maakte ik tijdens kerst voor het eerst zelf sticky toffee pudding naar het recept van Jamie Oliver. Dit was zo’n succes dat ik hier een mug cake versie van heb gemaakt. In deze sticky toffee pudding mug cake zit naast dadels daarom ook kaneel, koekkruiden, en Ovomaltine. Ovomaltine is een instantdrank op basis van gerstemoutextract en cacao. Je kunt dit in alle supermarkten vinden, alhoewel dit wel vrij prijzig is. Je kunt daarom eventueel ook Nesquick gebruiken. Natuurlijk bevat dit recept ook de zelfgemaakte karamelsaus die onmisbaar is bij sticky toffee pudding!

Heb je deze sticky toffee mug cake gemaakt? Laat dan onderaan deze pagina weten wat je ervan vond! Mocht je vragen hebben, lees dan de mug cake tips of contacteer mij!

Smakelijk!

Sticky toffee mug cake

Mok

200

ml
Magnetrontijd

1

minuut

Ingredienten

  • 1 el ongezouten roomboter

  • 2 el donkerbruine basterdsuiker

  • 5 el ongeklopte slagroom

  • 4 / 40 g dadels

  • 3 el water

  • Flinke snuf baksoda

  • 1 ei

  • Mespuntje kaneel

  • Snufje koekkruiden / speculaaskruiden

  • 1 el Ovomaltine / Nesquick)

Instructies

  • Doe voor de karamelsaus 1 eetlepel (zachte) ongezouten roomboter in een pannetje, samen met 5 eetlepels verse slagroom en 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker. Laat zachtjes koken totdat alles samen is gesmolten. Laat vervolgens wat afkoelen, zodat de saus wat dikker wordt.
  • Snij dan 4 dadels (ongeveer 30 gram) in grove stukken en doe deze in een apart kommetje, samen met 1/8 theelepel baksoda en 3 eetlepels water. Meng kort en plaats dan in de magnetron voor 1 minuut. Plet de dadels vervolgens tot een (grove) pasta.
  • Doe vervolgens 1 ei in een mok,en klop goed los met een vork. Voeg hier vervolgens 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker aan toe, alsook 1 eetlepel van de karamelsaus en de dadelpasta. Meng goed door elkaar.
  • Voeg hier vervolgens de droge ingrediënten aan toe: een mespuntje kaneel, een snufje koekkruiden, 1 eetlepel Ovomaltine/Nesquick, en 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel. Wil je klontjes voorkomen? Zeef dan het bakmeel en voeg dit beetje voor beetje toe terwijl je ondertussen goed mengt.
  • Plaats de mug cake in de magnetron voor ongeveer 1 minuut. Wil je een mug cake die iets plakkeriger/natter is, en dus qua textuur meer lijkt op sticky toffee pudding, ga dan voor 45 seconden.
  • Laat je mug cake even afkoelen en schenk tenslotte wat van je zelfgemaakte karamelsaus over de mug cake om je sticky toffee mug cake af te maken!

Tips

  • Voeg wat grofgehakte walnoten toe aan deze mug cake!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook lekker...

×